Články a videa o koních

KoněČesky.cz

Komunikace

Co dělá kůň v boxe?

Přemýšleli jste někdy nad tím, co dělá váš kůň  ve svém boxe?

Tento snímek zachycuje 8 hodin v životě boxovaného koně pomocí časosběrné kamery, která tento časový úsek vtěsnala do 8 minut. I když se jedná o takto krátký snímek, doporučuji zhlédnutí – ze snímku je jasně patrné, jak hrozně nudný musí pro koně být čas strávený v malém prostoru, pouze s vodou, vlastními bobky a senem ad-libitum, má-li to štěstí.



Mnoho majitelů věří, že jejich koně celou noc spí, ale ve skutečnosti koně průměrně prospí zhruba 4 hodiny denně, a to ještě mohou část tohoto času prospat již během dne. Takže v noci v boxu prostě jen tak stojí a nic nedělají – což rozhodně není dobré pro zvíře, které se vyvinulo k neustálému pohybu a k tomu, aby zvládlo urazit 30 - 100 mil denně. Není se čemu divit, že mnoho koní ráno odstrčí, či srazí majitele, jen aby se dostali ven z boxu.

Pokud váš kůň musí stát v boxe po delší čas, ujistěte se, že má možnost se socializovat se svým koňským kamarádem odvedle a má během svého času v boxu co dělat – má možnost vybrat si mezi různým objemovým krmením (seno, vojtěškové seno, bylinky, sláma), má k dispozici hračky, vysokou slaměnou podestýlku, ve které se může válet a vhodné větve, či klády, které může okusovat. Můj článek, který se zaměřuje na to, jak udržet koně šťastného tím, že obohatíte jeho životní prostor můžete najít zde (pozn. překladatele - článek zatím pouze v AJ).

Je naší odpovědností zajistit, aby byli naši koně šťastní a zdraví, v pohodovém psychickém stavu s dostatečnou mentální stimulací, která je nezbytná pro koně, kteří nemají možnost se volně pohybovat dle svých potřeb. Přístup k pastvině nebo velkému venkovnímu prostoru, kde se pohou pohybovat a možnost interagovat a dotýkat se svých koňských kamarádů je ideální.




Komentáře

2018-12-23 06:55:39

I můj kůň v noci spí; když se mi stalo, že jsem se opozdila s krmením, tak už i ležel a bylo vidět, že jsem ho vyrušila. Tak už ho později večer krmením neobtěžuji, když se (velmi výjimečně) stane, že ho nestihnu nakrmit včas. Ale je to jiné v zimě a v létě. V létě se dlouho do noci pase nebo si hraje ve stádě a spí spíše přes den.

2018-12-13 13:17:56

Ono na tomto videu konkrétně se o noc nejedná - nebo vám v noci po stájích chodí lidé a přes okna jde světlo? Myslím, že v noci je důležitý hlavně klid, ticho a tma, takže nelze srovnávat chování tohoto koně se všemi ostatními za těchto podmínek. Zkuste si to v článku opravit, je to trochu zavádějící. :)

2018-12-13 14:27:20

Dobrý den, máte pravdu o noc se nejedná - změnila jsem titulek. Nicméně nesouhlasím s tím, že má být ticho a tma :). Měla jsem několikrát možnost pozorovat koně na pastevním ustájení (kvalitním) venku a můžu Vám řici, že přes noc bývají úplně stejně aktivní jako přes den. Dokonce mi přišlo (obzvlášť v létě, kdy jsou noční teploty příznivější), že jsou v noci aktivnější. Rozhodně nestáli většinu noci na místě a nespali. Normálně popocházeli, pásli se, dokonce se i hráli...

2018-12-13 11:38:22

ahpj , muj kun tez vetsinu noci prospi- spi tak 6 hodin a le ží .

2018-12-13 11:26:06

Zdravím mám zkušenost s více koňma a můžu říct že ty naše teda spí a když dojdeme dřív do stáje tak spí prostě do 6 rána a pak teprv fungují.Ano nespí celou noc ale převážně jo a lehají si.

Přidat komentář