Články a videa o koních

KoněČesky.cz

Zdraví

Zdraví kloubů u mladých koní

 

Tento článek napsala MVDr. Madalyn Wardová, veterinářka z texaského Austinu.  Více jejích článků naleznete na Holistic Horsekeeping.

 Klouby jsou v dnešní době vážným tématem, které zasluhuje pozornost především majitelů sportovních koní. V tomto článku se zaměříme na to, jak přispět k jejich správnému vývoji u mladých koní a jak je udržovat zdravé. Zatímco mnoho majitelů považuje za normální píchat injekce pětiletým nebo i čtyřletým koním, moje zkušenosti mě dovedly k přesvědčení, že s vynikající životosprávou a výživovými doplňky je možné, aby i sportovní koně s vysokou zátěží měli silné a zdravé klouby po mnoho let.

Co způsobuje kloubní potíže?

Abychom chápali, jak lze klouby udržovat zdravé, musíme nejprve porozumět příčině problému. V podstatě je to tak, že pokud synoviální tekutina (kloubní maz) udržuje svou viskozitu, pak dostatečně lubrikuje kloub a udržuje chrupavku v dobrém stavu. Jestliže však maz svou hustotu ztratí, nastoupí kloubní problémy. Jenže co může za ztrátu viskozity? Nedostatek antioxidantů.

Ať už jsou na první pohled patrné či ne, každý kůň v tréninku má zaděláno na kloubní problémy. Když mají koně mnoho pohybu, jejich tělo vytváří více volných radikálů, které rychle vypotřebovávají zásobu přírodních antioxidantů. Ve chvíli, kdy je v těle více volných radikálů než antioxidantů, dochází ke ztrátě viskozity kloubního mazu, a to vede ke špatné lubrikaci kloubu a poškozování chrupavky. Opotřebená chrupavka má za následek kloubní nestabilitu. Aby tělo kompenzovalo tento stav, začne nahrazovat měkké, pružné tkáně tkání tuhou - kostní. V této chvíli se v kloubu začne ukládat vápník, jehož ložiska bývají patrná právě na rentgenových snímcích.

Zdravé klouby od úplného začátku

Začít budovat základy zdravých kloubů je nejlepší ještě před narozením hříběte. Ujistěte se, že březí kobyla má dostatek vitamínů, minerálů a stopových prvků, aby se hříbě vyvíjelo dobře. Protože hříbě saje mléko obsahující především makročástice (prvky, jejichž denní spotřeba překračuje 100 mg) jako je vápník, je po narození mnohem těžší hříběti doplňovat chybějící stopové prvky. Jakmile začne hříbě přijímat i jinou potravu, je vhodné mu do krmné dávky přidávat kvalitní minerální doplněk.

Jeden z nejlepších a nejjednodušších způsobů, jak zajistit, aby klisna i hříbě měli všechny potřebné minerály, je zkrmování tzv. blue green algae, neboli spiruliny. Důvodem je vyvážený poměr vápníku a fosforu. Březí klisnu je možné krmit i vojtěškou kvůli jejímu obsahu stopových prvků a vápníku. Nicméně kvůli nevyváženosti vápníku a fosforu, není vojtěška vhodná pro hříbata.

Zdravé klouby u koní ve vývinu

Abyste udrželi klouby mladého koně zdravé, nezapomeňte na stopové prvky (například ze spiruliny) a vyhněte se přemíře kalorií. Studie potvrdily souvislost stravy s vysokým obsahem sacharidů se vznikem osteochondrózy a podobných problémů. Nadváha u mladých koní navíc zbytečně zatěžuje jejich klouby. Osobně se řídím pravidlem, že u koně je třeba, aby se žebra dala nahmatat a přitom nebyla vidět. Také se je snažte nezatěžovat přemírou práce. Mladí koně rostou a vyvíjejí se až do čtyř let. Neznamená to, že by se s nimi do té doby nemělo pracovat, ale že by se mělo pracovat s mírou a jen tak, aby to neneslo negativní následky.

Zdravé klouby u koní ve věku 4 - 6 let

Koně v tomto věku jsou již schopni zvládnout plné tréninkové vytížení. Aby však zvládli přechod do takového nasazení, jejich strava musí být patřičně bohatá na všechny stopové prvky a minerály. Jelikož vytížení koně v tréninku je vysoké, není na škodu doplňovat antioxidanty na zneutralizování volných radikálů, které tělo při námaze tvoří. Zdroj dobrých antioxidantů lze najít především v již zmíněné spirulině, ve šťávě z plodů rostliny noni, v koenzymu Q10, v superoxidu dismutázy, v extraktu z hroznových jader, v omega-3 nenasycených mastných kyselinách a v určitých prvcích jako je síra (například MSM doplňky). Pokud možno, snažte se užívat doplňky z přírodních antioxidantů co nejvíce, protože takové tělo využije snadněji a efektivněji než ty syntetické.

V této chvíli už je potřebné se zaměřit na co nejmenší opotřebení chrupavky. Podávání kloubních doplňků jako glukosamin, který se sám o sobě v chrupavce nachází, není tak efektivní. Opotřebení nezabrání. Antioxidanty jsou mnohem účinnější. Užívání kloubních doplňků se snažte vyvarovat co nejdéle to půjde, právě za pomoci metod zmíněných výše. Uvědomte si, prosím, že v tomto věku by klouby koní měly být zdravé a tudíž kloubní problémy opravdu nejsou normální a v nízkém věku indikují nedostatek živin, především pak již zmiňovaných antioxidantů.

Na trhu existuje přípravek zvaný Legenda, což je v podstatě kyselina hyaluronová (poznámka překladatele: v našem prostředí se za alternativu Legendy dá považovat Bonharen). Kyselina hyaluronová se dá injekčně vpravit do kloubu. Tím se dá zabránit opotřebení chrupavky nebo snížit zánět po tom, co již k poškození kloubu došlo. Kyselina hyaluronová zahušťuje kloubní maz a léčí zánět, který v kloubu vzniká v důsledku tvorby volných radikálů. Myslete na to, že svému koni za život nemůžete dát neomezený počet injekcí, protože každá aplikace zvyšuje riziko infekce. Když to tedy shrneme, snažte se, pokud to jde, dodávat vašemu koni stravu bohatou na živiny a antioxidanty před tím, než se k injekcím uchýlíte.

Příklad na závěr

Ještě uvedu jeden příklad. Moje mula Jake má čtyři roky. Pracuji s ním pětkrát týdně po jednu hodinu. Učí se, jak se podsazuje, jak se couvá a při práci celkově hodně zapojuje svaly. Získává sílu a učí se správně se nést, což někdy může být hodně vyčerpávající. Do jeho krmné dávky mu dávám probiotika, spirulinu a noni džus dvakrát denně. Pokud je po opravdu těžkém tréninku, dostane se mu i masáže. Přestože je každý kůň jiný, Jakeův případ by vám měl alespoň lehce ilustrovat, jak se dá starat o klouby vašeho koně, aby vydržely zdravé a bez injekcí dost dlouho.

O autorovi

MVDr. Madalyn Wardová, majitelka veterinární kliniky Bear Creek  v texaském Austinu. Je certifikována ve veterinární homeopatii a v koňské osteopatii. Je členkou Americké asociace veterinárních lékařů, Americké asociace koňských veterinářů, Americké holistické veterinární asociace, Texaské veterinární asociace a Akademie veterinární homeopatie. Napsala několik knih, které jsou publikovány na jejím blogu.




Komentáře

Přidat komentář