Články a videa o koních

KoněČesky.cz

Teorie

Obsedání a trénink mladých koní

"Chystáte-li se obsednout koně, je nejlepší to udělat, dokud je mladý a netrénovaný!"

Toto je doporučení, které často slýchávám od majitelů, kteří si nechávají koně obsednout profesionálními trenéry. Důvod, proč tuto radu dostávají, má co dočinění s myšlenkou, že mladý netrénovaný kůň má méně síly a fyzické kondice. Tím pádem nebude schopný tolik vyhazovat a vzdá to dříve, protože se snáze unaví…

Ale toto jsou koně, kteří se ke mně často dostanou kvůli rehabilitaci… Proč?

Zaprvé: ve třech letech je kůň příliš mladý na to, aby byl trénován pod sedlem a obzvláště pak moderní hypermobilní, vysoce senzitivní a dlouhonohý sportovní kůň (pozn. překladatele: na plemeni nezáleží, neexistuje nic jako „dříve dospívající plemena“). A to nejen kvůli stavbě těla, ale takto mladí koně jsou mentálně nedospělí, tedy nestabilní, a potřebují ještě hodně času k tomu, aby se jejich nervový systém dovyvinul. Během prvních tří let života rostou koně hlavně do výšky a délky. Jejich těla jsou stále ještě nerovnovážná. Růstové ploténky páteře se uzavírají (srůstají) až mezi 7–8 rokem věku.

Můj tým trénuje tříletky 2–3x týdně po dobu 10–15 minut pouze ze země. Hlavním cílem je vybudování důvěry, rovnováhy a uvolnění. Ve 4–4,5 letech, či dle konstituce a vývoje koně, pomalu koni představujeme jezdce. Délka a intenzita tréninku ze země je zvýšena na 20–25 minut a práce pod jezdcem maximálně 2–3x týdně po dobu maximálně 10 minut.

Až od 5 let je kůň ježděn intenzivněji.

Čas, kdy se rozhodneme koně obsednout, je určen koněm. Je v dostatečné rovnováze? Má dostatečné sebevědomí a důvěřuje svému trenérovi a okolí? Je dostatečně silný? Nejčastějším důvodem, proč se mladí koně plaší, vyhazují či jsou úplně mimo kontrolu je ten, že vypadnou z rovnováhy a nejsou dostatečně silní na to, aby tento stav kompenzovali. Začnou panikařit a utíkat. Z tohoto důvodu tedy chceme koně v rovnováze s dodatečnou fyzickou kondicí a dostatečně silného. Toto činí koně sebevědomějším a práce je pak mnohem jednodušší a zábavnější jak pro koně, tak pro jezdce.

Na obrázku můžete vidět mého koně Jipa. Jip je sponzorován Equitopia Centrem a Equi Smartem. Je mu 4,5 roku. Na obrázku je potřetí v životě pod sedlem a podruhé pod sedlem kluše. Jízdárna nemá žádné oplocení, proto jsem se rozhodla, že bude mít společníka na zemi. Další důvod, proč jsem toto zvolila, je ten, že má na zemi někoho, koho zná. Jip si nikdy nevyhodil, nezpanikařil, nevyplašil se ani nemá tendenci nervózně tuhnout. Jak můžete vidět je vertikálně v rovnováze, na svůj věk má i slušný takt a pravidelný chod. Dokonce zvládá jít s poměrně dlouhým krkem. Je to dokonalé? NE! Ale rozhodně perfektní pro dnešek! A s tímto přístupem a energií své koně trénuji, oni i já se pak cítíme dobře!

Mladí koně, kteří jsou trénováni ve stresu, pod tlakem a bez rovnováhy, si rozvíjejí fyzické a často i psychické problémy. Nervový systém mladého koně je zranitelný. Stejně jako u dětí, nervový systém ještě není stabilní, což je činí náchylné k emocím jako je úzkost a panika. Aby toho nebylo málo, tak si nervový systém navíc ukládá traumata. Takže pokud mladý kůň zažívá časté stresy a má negativní zážitky spojené s obsedáním, dá pak mnoho práce změnit ježdění v něco pozitivního.




Komentáře

Přidat komentář