Články a videa o koních

KoněČesky.cz

Reportáže

Reportáž z kurzu: "Pasování sedel s Georgie Welge" - Babice nad Svitavou, 29.9.2018

Dne 29.9.2018 proběhl v Babicích nad Svitavou kurz pasování sedel pod vedením velezkušené Georgie Welge (GB). Pokusím se zde v krátkosti shrnout svůj pohled na celou akci. Nicméně půjde o pohled subjektivní a velmi specifický, neboť jsem celou akci organizovala a také drtivou většinu tlumočila, takže jsem byla poměrně jednostranně vytížená :). Pod reportáží najdete názory několika účastníků, za které také moc děkuji, neboť zpětná vazba je pro nás (organizátory) velice důležitá.

Poděkování

Nicméně bych chtěla především poděkovat majitelce stáje Babice, která nám svůj areál poskytla a byla ohromně vstřícná, přestože jsme jí rozebrali poměrně velkou část naskladněného dřeva, abychom vytvořili větší plochu pro promítání projektoru. Katko, ještě jednou MOC MOC děkuji! :) Dále bych chtěla poděkovat svým dvěma kolegyňkám - organizátorkám, jmenovitě Kristýně a Kláře za pomoc s organizací a psychickou a tlumočnickou podporu během celého dne. A v neposlední řadě, bych chtěla poděkovat lektorce - Georgie, za trpělivost a vášeň pro řemeslo, kterou se jí podařilo šířit.

Chtěla bych touto cestou poděkovat i všem účastníkům, kteří nám pomohli vytvořit skvělou atmosféru během kurzu :).



Kurz pasování sedel pod vedením Georgie Welge, 29.9.2018, stáj Babice

Vzhledem k brzké ranní hodině probíhala cesta autem, sic ve čtyřech, velice tiše. Jakmile jsem dorazili do Babic, uvítala nás s obrovským úsměvem majitelka stáje Katka a my jsme se jaly chystání občerstvení, projektoru, židlí a celkově zázemí. Jen co jsme vše dochystaly, už se dostavovali první účastníci. Pomalu si všichni posedali, my jsme ještě optimalizovali promítací plochu a s úderem deváté ranní (přesně na čas) jsme začali s prezentací. 

Georgie všechny srdečně uvítala a bez protahování se pustila do teorie. Prošli jsme historii sedel, proč sedla používáme, jejich konstrukci, včetně různých materiálů a jejich vlastností (jak koster tak výplní polštářů), dále jsme se věnovali rozkladu tlaku - principu, a jak (dle fotografií) poznáme, že se sedlo: klopí dopředu/dozadu, mostí, dělá kolíbku a spoustu dalších věcí. Stejně tak jsme zabrousili do anatomie koně a biomechaniky pohybu. Účastníci pak měli prostor na otázky, které byly vždy velmi zajímavé a já jim za ně děkuji, neboť jsem se díky nim dozvěděla spoustu nových věcí. 

Po teorii přišel čas na kontrolu sedel - každý z účastníku si vzal své sedlo, případně nafasoval jedno z místních (opět - díky Katko :) ). Kontrolovali jsme, zda není zlomená kostra, zda-li není křivá, či zda jsou v pořádku polštáře. Všichni si to zkoušeli sami a Georgie mezi nimi proplouvala, radila  a konzultovala. Po této části přišel čas na oběd, který jsme měli rezervován v nedaleké hospůdce. Rozdělili jsme se do skupin a v klidu poobědvali.

Po obědě následovala praktická část. Vzali jsme zapůjčené koně na jízdárnu a sloužili nám jako "omalovánky". Georgie kreslila důležité "milníky", které musíme na koni najít, abychom našli správnou pozici sedla. Nakonec jsme si vytvořili určitou mapu a každý z účastníků si jednu takovou nakreslil. Následně Georgie vysvětlovala jak brát "míry" na sedlo pomocí křivítka, a co nám tyto informace říkají. Opět všichni měli možnost si toto vyzkoušet. Poté přišel čas na samotná sedla a jejich posouzení vůči konkrétním koním. Zde byla spousta otázek a Georgie na ně trpělivě odpovídala.

Po praktické ukázce jsme se vrátili do příjemně vyhřáté klubovny, kde jsme během diskuze příjemně rozmrzli. Následovalo rozloučení a doufám, že všichni odcházeli nabití novými informacemi a příjemnou atmosférou, kterou se nám všem podařilo vykouzlit.

Snad zase příště :)

Za úžasné fotografie,, které naleznete v galerii pod reportáží, děkujeme fotografce Michaele Černíkové.


Názory účastníků:

Kurz byl jednoznačně přínosný, ukázal nám jednoduché techniky pro kontrolu samotneho sedla, především stavu kostry, rovnosti výplně a také jak postupovat při posuzování vhodnosti sedla pro konkrétního koně. Praktické ukázky byly také velmi přínosné, ukázaly nám, jak přesně nalézt přechody svalu a kostí tak, abychom se vyhnuli těm místům, kde by koni mohlo sedlo překážet a způsobovat mu bolest. Kladně hodnotím jak lektorku, tak pořadatelku akce. Za vhodné považuji i zvolené místo a úžasně trpěliví byli i koníci.

Alena P.

Ako úplnému laikovi mi dal tento kurz základné informácie v ucelenej forme. Ako fyzioterapeutovi mi dal veľa informácií o veciach súvisiacich so zle padnúcim sedlom a problémami, ktoré s tým súvisia. Celkovo hodnotím kurz veľmi kladne, lektorka bola super, prekladateľka tiež a koníky boli úžasné. Škoda, že nevyšiel čas pozrieť si v  donesených sedlách jazdca a v praxi si ukázať, čo sledovať.

Ďakujem moc za super kurz a určite sa zúčastním aj ďalších organizovaných kurzov. 

Maja MajaZ Zámečníková

Kurz s Georgii hodnotím jednoznačně velmi kladně, naplnil má očekávání a věřím, že konečně v tomto oboru začne svítat na lepší časy i tady u nás v ČR, kde je doposud povědomí o správně padnoucím sedle vcelku nízké. Georgie nám ukázala, jak zkontrolovat sedlo, zda je v pořádku, jak orientačně zkontrolovat kostru, stav polstrování, jak správně by sedlo na koni mělo sedět, zhodnotila sedla kostrová i bezkostrová i sedla s flexibilní kostrou, a jaký vliv může mít každé z nich na koňská záda. Po celou dobu byla ochotná odpovídat na veškeré dotazy účastníků a svým nesmírně pozitivním naladěním vytvořila příjemnou atmosféru celého kurzu. Děkuji tedy ještě jednou Georgii i tlumočnici Hance za organizaci velmi přínosné akce.

Erika Kozielová

Kurz "pasovani sedel s Georgie Welge" byl pro mne velkým rozšířením obzorů, zopakovala jsem si některé základní věci, které už jsem znala, a dozvěděla se hromadu novych tipů: na co se zaměřit při posuzování sedla samotného i sedla na koni. Velmi oceňuji převážně praktické zaměření celého dne a diskuzi v širších souvislostech. Bohužel po absolvování tohoto kurzu mam pocit, že nejenom že žádné sedlo mému koni nesedí, ale také že vůbec  netuším, kde / jak perfektně sedící sedlo sehnat, protože v našich končinách zatím není nikdo, kdo by přijel, zhodnotil, dopasoval a doupravil sedlo přesně podle koně...

Ada Ž.

Kurz hodnotím velmi pozitivně. Líbilo se mi historické shrnutí probírané problematiky názorná ukázka rozkládání váhy, přesné určení umístění sedla a celkově pojetí takovým stylem, že více či méně zkušení účastníci si každý něco odnesli. Vždy nám byly zodpovězeny dotazy, které byli odůvodněny logicky vyplývajícími věcmi. Názorné ukázky (ne)padnoucích sedel byly určitě na místě. Možná by bylo super vidět paní mistrovou přímo v akci toho pasování, úpravy sedla na místě, aby šel posoudit rozdíl před a po, ale samozřejmě vše nejde najednou a možná to bude součástí nějakého navazujícího kurz. Bylo by to určitě fajn.

M. Dvořáková





Komentáře

Přidat komentář