Články a videa o koních

KoněČesky.cz

Reportáže

EQUITOPIA - Equi Smart - Kurz, Intensive Week II, 21-22.9.2018

21.9.2018

Dnešního rána se probouzím do rozhoupaného hausbótu. Venku je zataženo a já spolu s Yasmine lamentuji nad nevyzpytatelným holandským počasím. Dnes nás čeká náročný den zaměřený na základní techniky fyzioterapie.  Yasmin, jakožto profesionální fyzioterapeutka, má nespornou výhodu :).

Přijíždíme do areálu Equi Smart a v učebně na nás už čeká naše dnešní školitelka Hilde Roos - sestra Tessy, která začínala jako fyzioterapeutka pro lidi, ale postupně se propracovala ke koním. Má dlouholetou zkušenost a praktikuje různé varianty fyzia, od masáží a mobilizací, až po aplikaci suchých jehel.

Začínáme - jak jinak - než povázkou. Hilde nám vysvětluje její strukturu i důležitost, dokonce má s sebou 3D model, který znázorňuje propojení povázky v těle (nejen koně) a vliv jednotlivých částí na celek. 



Bavíme se o jednotlivých částech koně. O vlastnostech svalů, kloubů, povázky. Proč jsou které části důležité a postupně se propracováváme k "funkčním liniím", které popisuje ve svých publikacích (o lidské anatomii) T. Myers a které jsou aplikovatelné i na koně. Hilde nám vysvětluje jejich důležitost při rehabilitaci koní, ale také při jejich "údržbě" při každodenních činnostech. 

Postupně nám představuje jednotlivé techniky, které si později zkoušíme na koních. Jedná se o jemnou "masáž", trigger pointy, mobilizaci povázky, "protahování" povázky a svalů a věřte nebo nevěřte, také "ladění" koně pomocí ladičky. Zní to neuvěřitelně a na Hilde je vidět, že sama nevěří, že to říká - neboť je velice racionální ženou, avšak výsledky mluví samy za sebe. Jedná se o přikládání mírně "rozeznělé" ladičky na určité konkrétní body na těle koně, které pomáhají harmonizovat tělo koně a primárně povázku dané oblasti..... Velice zajímavé!



Přesouváme se ven, do mírného deště, kde nám Hilde ukazuje jednotlivé techniky, oblasti a postupy na koních. Některé techniky jsou koním evidentně příjemné, jiné méně. Bohužel mobilizace a "náprava" povázky není vždy příjemnou záležitostí. Na Hilde je vidět, že má neuvěřitelný cit a hluboké znalosti fungování nejen koňského těla. Snažím se registrovat vše, co nám říká, ale brzy ztrácím přehled. 

Po praktické ukázce přivádí Esther dalšího koníka a my si jednotlivé techniky zkoušíme na koních pod dohledem Hilde. Pečlivě si dáváme pozor, abychom všechny věci zkoušeli rovnoměrně na obou stranách koně. Nezdá se to, ale je to pěkná dřina. Obzvláště mobilizace povázky v oblasti lopatek. Uff. Takhle pokračujeme až do odpoledne. 

Po tom, co dokončíme tento workshop jdeme s koňmi pracovat na jízdárnu, tentokrát však ze země pod dohledem Biancy, která je studentkou 3. ročníku Master Class u Karin. Pracujeme s místními mlaďochy (3-5 let) tak, aby při práci hledali svou vlastní vertikální a někteří i horizontální rovnováhu, či laterální flexi. Nezdá se to, ale docela se u toho naběháme :).

Takto pokračujeme až do večera a den zakončujeme "testem" ze svalů koně, kdy pomocí křídy zakreslujeme jednotlivé povrchové svaly koně. Kůň Karin - Jip, který byl pro tuto činnost vybrán, následně odchází do výběhu řádně "vybarvený" a vzhledem k tomu, že na jeho tmavou srst nejlépe chytala růžová, jsem docela ráda, když vzápětí na to, začíná řádně pršet. Alespoň se mu ostatní valaši nebudou smát :D.

Po vynikající večeři, při které probíráme různá témata, odjíždíme zpět na hausbót a těšíme se na zítřejší lekce.


22.9.2018

Poslední den kurzu se nese v duchu přeložené knihy, která konečně dorazila. Všichni se na knihy vrháme a Karin pro nás dělá malou autogramidádu. Odnáším si skvělé čtení s věnováním a odhodláním šéřit znalosti dál. Mimoto se také (konečně) osobně setkávám s Caroline Hegarty (zakladatelkou EQUITOPIA CENTER), díky které jsem se na tento kurz dostala. Caroline je velice příjemná dáma, která má jasnou vizi a cíl - a to změnit koňský svět ve prospěch wellfare koně. 

 



Co se týče dalšího denního programu, dopoledne je věnováno psychologii koně, způsobech učení, vlivu traumatu na schopnost učit se a také vliv hypermobility na vývoj mozku koně. Poté se přesouváme na jízdárnu, kde pracujeme s koňmi ze země se zvláštním zaměřením na jemné a těžko postřehnutelné reakce koně (změknutí rysů tváře, odžvýknutí, přešlápnutí, odhlédnutí atp). 

Odpoledne máme poslední jezdecké lekce. Karin se mě ptá, čemu konkrétně bych se chtěla věnovat. Já mám hlavu plnou úplně všeho a tak vedení nechávám na ní. Spolu s Flanniganem, na kterém jedu, se věnujeme horizontální rovnováze a laterální flexi. Bohužel také během tréninku dostávám "kartáč", za to že nejezdím a netrénuju tak jak bych měla. Dávám si předsevzetí, že to musím změnit (i když ne na vlastním koni - mé kobylce je 2,5 roku). Snad najdu vhodného koníka do pronájmu nebo na jinou spolupráci. Uvidíme.

 



Po lekci se se všemi loučím a spolu s Yasmine odjíždíme na letiště. Veze nás Caroline a cestou probíráme další možnosti spolupráce a práce pro Equitopia.

Těším se na pokračování a jsem neskutečně vděčná za příležitost a možnost stát se členem týmu Equitopia center!




Komentáře

Přidat komentář