Články a videa o koních

KoněČesky.cz

Tým KoněČesky

Klára Ničová, překladatelka

Ahoj všichni,

Ráda bych se Vám představila, jmenuji se Klára Ničová a určitě jsem se už s některými z Vás setkala na nějakém semináři či klinice. Je mi 26 let, pocházím z malého městečka u Prahy a momentálně pracuji na svém doktorském studiu na České zemědělské univerzitě, konkrétně na katedře obecné zootechniky a etologie.

Už od dětství jsem tušila, že mé zaměření se bude v budoucnu určitým způsobem ,,točit“ kolem zvířat. Asi jsem to dostala do vínku v genech J Až po absolvování předmětu etologie během bakalářského studia, jsem si začala býti jistá, kterým směrem se budu opravdu ubírat. Zaměření mého studia je etologie a biologie koní, čemuž se věnuji nejenom ve škole, ale také ve Výzkumném ústavu živočišné výroby v Praze na oddělení etologie. Koně jsou jednoduše mou vášní a pravděpodobně budou vždy součástí mého života.


V posledních letech jsem měla možnost poznat a pracovat s poměrně velkým množstvím koní, a jak tomu bývá, každý z nich mě něčemu naučil a někam posunul.  Prošla jsem různými stájemi, styly a metodami výcviku, jako většina jezdců.  Nicméně vždy jsem narazila na něco, co mi nesedělo či nedávalo smysl tak,  jak mi bylo vysvětlováno. Proto jsem se snažila často jít trochu jinou cestou a hledat možná řešení. Postupné hledání informací, navštěvování kurzů a zhlédnutí nespočet videí jsem ,,zakotvila“, tak kde jsem nyní.

Dalo by se říci, že jsem jedna z těch nadšených obdivovatelek akademického jezdeckého umění. Mezi osobnosti / trenéry z této části jezdeckého světa, které mi tento směr ukázali a vtáhli do něho, v první řadě patří Bent Branderup a Marijke de Jong (Straightness Training), jejichž videa byla první, která jsem viděla. Později jsem se dostala k videím Greetje Hakvoort, Jossy Reynvoeta a Christofera Dahlgrena, jsou také žáky Benta Branderupa.  Samozřejmě to není celý výčet inspirativních osobností a učitelů, kteří stojí za zhlédnutí na videích či klinikách.


Momentálně mě nejvíce baví práce s koňmi právě dle již zmíněného belgického jezdce a trenéra Jossy Reynvoeta, u kterého jsem také strávila stáž v letošním roce. Jossy učí své koně a žáky pracovat výhradně v duchu bezudidlového akademického ježdění. Jedním z hlavních důvodů proč se mi jeho práce tak moc líbí, je - že začíná opravdu od nuly. Celkový systém a forma výcviku s jakou ji Jossy podává je úžasná. Práce začíná samotným setkáváním se, trávením společného času a voděním koně, což vede k upevněním vzájemného vztahu, na kterém můžete dále stavět. Postupně pak můžete rozvíjet gymnastické schopnosti vašeho koně a cvičit jednotlivé cviky a figury.

Ve svém volném čase se věnuji i jiným zájmům, ale o tom až zase někdy příště :). Pokud máte nějaké otázky týkající se etologie a biologie koní či výcviku v tomto duchu, neváhejte se na mě obrátit, budu se snažit Vám odpovědět a poradit, leč mi budou síly stačit. 






Komentáře

Přidat komentář