Články a videa o koních

KoněČesky.cz

Práce na ruce

Cvik: Dovnitř záď

Definice

Cvik dovnitř záď neboli travers je dalším základním kamenem ST. Konkrétně se jedná o stranový cvik, při kterém se kůň pohybuje po třech či čtyřech stopách.  Přičemž ramena koně následují směr pohybu rovně po rovné linii u stěny jízdárny a záď je ohnuta ve směru dovnitř. Při tomto cviku je kůň laterálně ohnutý od krku až po ohon a zároveň vnější zadní končetina došlapuje pod bod těžiště koně.



Stranové pohyby dovnitř plec a dovnitř záď jsou cviky, které se vzájemně velmi dobře doplňují. Názorně jsou porovnány v tabulce:

 

Dovnitř plec

Dovnitř záď

Končetina došlapující do bodu těžiště těla

vnitřní zadní končetina

vnější zadní končetina

Směrem dovnitř je kůň ohnutý 

v ramenou

zádí

Došlapování končetin

vnitřní zadní končetina došlapuje před vnější zadní končetinu

vnější zadní i přední končetiny došlapují před obě vnitřní končetiny

Směr pohledu koně

ve směru dovnitř a zároveň po směru pohybu

po směru pohybu rovně vpřed


Cíl 

Základní cílem cviku dovnitř záď je naučit koně došlapovat si zadní vnější končetinou do bodu těžiště těla. Velkým přínosem je také to, že se tímto kůň naučí více tuto končetinu ohýbat. Dále cvik dovnitř plec podporuje nesení větší váhy těla vnější zadní končetinou, čímž docílíme odlehčení na vnitřním rameni koně. Cvik celkově pomáhá rozvíjet stranové ohnutí a podporuje koordinaci jednotlivých končetin.   



Historie cviku

V dobách rytířských soubojů byl cvik dovnitř záď součástí figury, ve které se k sobě dva bojovníci navzájem přibližovali při útoku. Z tohoto důvodu bylo nutné, aby síla pohybu vycházela ze zadních končetin a byla mířena ve směru budoucího úderu zbraně (kordu). Zároveň však hlava koně při této figuře nebyla ve směru úderu zbraně. Je dobré si na tuto informaci vzpomenout při vlastním trénování cviku.



Jak na to?

Správné provedení cviku dovnitř záď může vzejít pouze z důkladně natrénovaného LFS (LPD) nebo dovnitř plece. Předtím než začnete s cvikem, je vhodné, aby byl kůň ve fázi výcviku, kdy si již dokáže došlapovat svou vnitřní zadní končetinou pod bod těžiště těla. 

Nejprve cvičte dovnitř záď na ruce a poté až v sedle. Vhodné je i zapojení malého kruhu pro získání a ustálení stranového ohnutí koně. Základním pravidlem je vždy žádat méně. Koně, tak ze začátku požádáme jen o pár kroků. Postupným tréninkem nám kůň zesílí, čímž budeme moci počet kroků v sestavení dovnitř záď navýšit. V závěru budeme schopni projet takto celou dlouhou stěnu jízdárny.  


 

Varianty provedení cviku:

  • Tento cvik je možné trénovat nejenom na rovné linii stěny jízdárny, ale také na obloucích a kruzích.
  • Následně můžeme cvik provádět jak v kroku, tak klusu a po dostatečném nacvičení i ve cvalu.
  • Snažíte-li se zlepšit shromáždění koně při jízdě na kruhu, zkuste využít cviku dovnitř záď, který již kůň zná. Dosáhnete tím zkrácení kroků zadních končetin, čímž dojde k přenesení větší části váhy ve směru vzad a shromáždění.
  • Plynulé přechody mezi cviky dovnitř plec a dovnitř záď napomohou nejenom ke koordinaci, ohebnosti a nesení koně. Zároveň koně zbystří a podpoří jeho reakce na námi vydávané signály.
  • V závěru budeme se svým koněm schopni daný cvik předvést i ve volnosti, tak jako veškeré další cviky ST.




Komentáře

2018-04-02 22:47:54

Dobrý den, nikde jsme se nakonec nedověděli, jakým způsobem se tedy vlastně dovnitř záď ze země trénuje, protože ze sedla to dává smysl - dám záď dovnitř a udržím si ohnutí - mám otěže, tělo, holeně, ale ze země jsem před koněm a jak jej motivovat, aby dal záď dovnitř, když vlastně stojím na druhé straně? Navíc já osobně ještě řeším problém, že trénuji 90 % času na otevřeném prostranství - nemám stěnu. Moc děkuji.

2018-04-10 07:30:45

Dobrý den, o provedení cviku dovnitř záď je možné koně požádat tak, že zůstanete v pozici před koněm čelem k němu jako je na výše uvedených fotkách a vaše prodloužená ruka - tedy tušírka směřuje přes hřbet koně na jeho vnější kyčel (vnější část zádě). V zastavení na toto místo poklepejte tušírkou a za každý náznak správného pohybu koně odměňte (hlas, klid, pamlsek). Vhodné je cvik zprvu začít u stěny či jiné rovné linie, tak aby kůň porozuměl, že poklepání na kyčel, znamená udělat krok zádí směrem k vám. Vždy zprvu žádejte jen o jeden krok a koně odměňte. Uvidíte, jak rychle se to naučí :)

2018-03-21 15:17:30

Dobrý den, není mi jasné, proč v kapitole cíl je najednou dovnitř plec a cílem dovnitř plece je, aby se vnější noha došlapovala. Nemá tam být dovnitř záď?

2018-03-22 09:34:02

Dobrý den, děkujeme za upozornění jedná se o chybku v textu - opraveno :)

Přidat komentář