Články a videa o koních

KoněČesky.cz

Výživa

Jarní bylinky

Možná si vzpomínáte, že jsem loni na pastvině vysázela několik různých druhů bylin. Psala jsem o tom v tomto článku (ZDE). Je skvělé mít řadu bylin, které jsou koním na pastvině volně k dispozici. Letos na jaře jsem se však rozhodla pustit se do toho dřív a začala jsem míchat svým koním několik konkrétních bylinek do jejich krmné dávky.

Bylinky poskytují mnoho důležitých vitamínů a minerálů a mají rovněž léčivé vlastnosti. Jelikož je jaro časem obnovy, je to právě čas pro bylinky, které pomáhají zbavovat toxinů a odbourávají stres ze zimy.  Zatímco divocí koně je vyhledávají, naši domestikovaní miláčci o ně nemusí ani zavadit, takže možná budete chtít zvážit jejich zkrmování.

Rostliny můžete sbírat sami nebo je můžete koupit od nějaké renomované společnosti. Byliny od Mountain Rose jsou jedny z mých nejoblíbenějších. (pozn. překladatele: v našem prostředí existuje spousta společností, zabývajících se prodejem bylin pro koně – stačí zadat do vyhledávače „bylinky pro koně“)

Pro správné dávkování doporučuji pořízení malé váhy, ta se rovněž hodí pro odměřování jiných krmných doplňků. Zde je několik hlavních bylinek, které jsou koním na jaře velmi prospěšné:

Ostropestřec mariánský: Důležitý antioxidant. Je považován za jednu z nejlepších jarních bylin.  Ostropestřec pomáhá detoxikovat, chránit a regenerovat játra. Krmte denně 10-20g semen. Můžete je rozemlít v mlýnku na kávu a nebo je pořídit již nadrcené. Je doporučeno jej takto zkrmovat po dobu čtyř až šesti týdnů.

Měsíček lékařský: Vynikající bylina pro lymfatický a močový systém. Květy jsou bohaté na síru a mají protizánětlivé účinky. Jsou také skvělé pro prevenci plísňových onemocnění, k léčbě kožních neduhů a dokonce pomáhají při žaludečních problémech jako jsou vředy. Krmíme nejlépe spolu s kopřivou nebo svízelem. Doporučená denní dávka: 15-20g květů.

Svízel přítula: Používá se pro podporu lymfatického systému a je rovněž užitečným pomocníkem při léčbě infekce močových cest. Jedná se o mírné diuretikum. Listy a nať svízele pomáhají snižovat otoky (pozn. překladatele: je vhodný zejména pro koně při schvácení, jelikož zlepšuje krevní oběh) a zadržování tekutin. Svízel je bohatý na oxid křemičitý, podporuje růst srsti a hřívy. KD: 2-3 hrsti čerstvé rostliny nebo 20-30g sušené. Ideálně podáváme spolu s měsíčkem.

Mořská řasa Kelp: Bohatá na jód, je ideální pro podporu silných kopyt a vyrovnávání funkce štítné žlázy. Obsahuje také vápník, měď, železo a hořčík.  KD: 15-30g denně.

Lopuch: Pročišťuje krev. Kořeny lopuchu se používají k odbourávání toxinů v krvi a tkáních. Působí také jako diuretikum - pomáhá koni zbavit se přebytečné vody. Jedná se o silný antioxidant a významně podporuje trávicí systém. Navíc jej lze použít lokálně pro zmírnění kožních problémů. KD: 10-20g denně. Krmíme nejlépe spolu s kopřivou nebo svízelem.

Smetánka lékařská: Celá rostlina pampelišky se dá zkrmit, ovšem nejlepší jsou listy a kořeny. Pampeliška má vysoký obsah vitamínu A, B, C a D. Pro vysoký obsah draslíku, hořčíku a vápníku se navíc jedná o „přírodní elektrolyt“. Kořen je vhodný pro eliminaci toxinů a pro podporu funkce jater. KD: několik hrstí čerstvých listů nebo 30g sušených listů; 4-5 čerstvých kořenů nebo 20g sušených kořenů denně.

Šípky: Skvělý zdroj vitamínu C a mědi. Kromě toho, že vitamínem C přispívají k lepšímu zdraví koní, potvrdil se vliv šípku i na zvýšení kvality kopyt.  KD: 15-20g nasekaných plodů denně. Lze rovněž připravit čaj a zalít jím běžnou KD.

Kopřiva dvoudomá (sušená): Je bohatým zdrojem železa, vápníku, kyseliny listové a vitamínu K. Kopřiva posiluje mnoho tělesných systémů, včetně ledvin a nadledvin. KD: asi 20-30g sušené kopřivy (více informací na kopřivu naleznete zde: http://thenaturallyhealthyhorse.com/dried-nettle-horses/)

Hezký start do nadcházejícího jara!




Komentáře

Přidat komentář