Články a videa o koních

KoněČesky.cz

Komunikace

Strach

Mnoho jezdců po celém světě trpí běžnou nemocí: strachem v sedle. Strach v sedle se často zvětšuje s rychlejšími chody koně nebo se objevuje pouze v nich.

Dle Amy Skinner se mnoho studentů omlouvá za strach, se kterým se potýkají, a vysvětlují, že ví, že se přes něj „prostě musí dostat“.

Podle Amy Skinner existuje spousta vrstev tohoto problému a prosté sdělení ostatních, že pro překonání strachu musí člověk jen více jezdit, je stejně užitečné jako říct někomu uprostřed panického záchvatu, aby se uklidnil.

Mimoto mnoho trenérů jezdectví má problém se vcítit do jezdců, kteří se bojí (což je pro trenéry příhodné, neboť ježdění je jejich práce a strach v sedle by představoval velkou překážku). Trénovat jezdce, který má strach, je pro mnoho trenérů frustrující, neboť jejich studenti se přes strach nedokáží „prostě přenést“.

Pojďme podle pozorování Amy Skinner prozkoumat některé složky strachu v jezdectví. Je jich samozřejmě nespočet, ale následující složky jsou založeny na zkušenostech autorky.

1. Spousta jezdců nedostala možnost začínat s jezdectvím na vzdělaném, klidném a vyváženém koni. Takovým koněm není myšlen starší mírný školní kůň, který šoupe nohama, zatímco se učíte jít v rychlejším tempu. Za vzdělaného, klidného a vyváženého koně je považován kůň, který je v klusu a ve cvalu v perfektní rovnováze a začínající jezdec má šanci se naučit, jak rovnováha ve vyšších chodech vypadá (hlavně podle pocitu), zatímco se sám učí vyrovnávat svá vlastní těžiště. Pro většinu jezdců je tohle skutečně vzácný zážitek. Nejlépe vzdělaní koně jsou ale často určeni a vyhrazeni na ježdění vyšší úrovně a jezdci v počátečních stádiích jezdí na koních, které jen „nevyhazují tak často“. Takže si začínající jezdci přivyknou na váhu na předních nohou, otupeného koně a nenaučí se jezdit v rovnováze nebo správně cítit sedem nebo dobré načasování pobídek. Učí se jen přežít na koňském hřbetě.

Může být ale hůře, spousta nezkušených jezdců jezdí nezkušené koně. Tohle je velmi problémový scénář, který se bohužel objevuje docela často: někdo, kdo si možná neuvědomuje prekérnost situace, ve které se nachází s nevzdělaným koněm, s ním klopýtá po lesích.

V takovém případě je samozřejmě strach stoprocentně racionální. Nezkušený jezdec není schopen jezdit remontu s nevyrovnaným a nestálým pohybem a kůň není připraven na ježdění začínajícího jezdce, dokonce v mnoha případech není připraven být ježděn vůbec.

2. Mnoho koní, kteří se nepohybují v rovnováze, dodává svému jezdci větší pocit bezpečí v kroku, ale ve cvalu se z takových koní stávají rychlá, nepokojná a nerovnovážná stvoření. Kůň si uvědomuje, jak nebezpečný je pro něj pád (pozn. překl. pád koně vycházející z nerovnováhy) a snaží se mu vyhnout nahrbením, vyhazováním, rychlým zastavováním apod. Jezdce takové pohyby vyděsí a zareaguje na ně snahou koně zkrotit nebo jej držet zpátky, čímž jen zhoršuje celý problém. Zdá se, že mnoho začínajících jezdců tento problém intuitivně vycítí a pracují s koněm pouze v kroku a v klusu. Přitom mají špatný pocit, že je jejich strach omezuje ve cvalové práci.

3. Pokud trenéři nerozumí primárnímu důvodu takového strachu nebo nedokáží s jezdcem soucítit, tlačí jezdce do navýšení míry cvalové práce. V nejlepším slova smyslu, uvolněného cvalu nikdy nedosáhneme cvalovou prací, kterou provází strach. Jak víme z naší práce s koňmi, opakované působení pobídkami se strachovým podtextem ze strany jezdce může vyvolat jen několik odpovědí: a) koně se začnou více bát; b) koně se stáhnou do sebe a nakonec se uzavřou; c) koně se stanou nepřizpůsobivými nebo svému jezdci přestanou věřit, protože jsou nakonec donuceni udělat jezdcovi po vůli, aby jim dal pokoj. Studenti ale také potřebují empatický trénink pro vybudování nezbytných základních kamenů pro jádro dobrého ježdění a sebevědomí. Pak se problém se strachem ze cvalu často vyřeší sám.

4. Nehody, pády a nešťastné události. Podle výše zmíněných úvah, pád je hřebíkem do rakve. Abychom dokázali přežít, tíhneme k pamatování si špatných zkušeností. U koní funguje stejný princip. Pokud jste zažili 10 000 dobrých jízd a jednu, při které vás kůň shodil, budete si už navždy pamatovat okolnosti vedoucí k pádu a budete velmi obezřetní, pokud se jindy objeví podobné. Pokud tomuto porozumíme, můžeme se šetrně a opatrně naučit restartovat naši mysl a osvojit si dovednosti, které zabrání opakování stejného scénáře vedoucího k pádu. Pokud jste spadli z koně, protože váš kůň se lekl a vzal do zaječích od nasedacích schůdků, pak možná 10 000 opakování, kdy se vy a váš kůň naučíte u schůdků společně uvolnit, je přesně to, co oba potřebujete.

Jak se tedy vypořádat se strachem?

1. Naučte se základní, podstatné, hlavní a neodmyslitelné a velmi, velmi důležité základy dobrého sedu. Tohle nelze dostatečně zdůraznit. Dosáhněte dobrého, vybalancovaného sedu a nikdy na něm nepřestaňte pracovat.

Není vždy lehké najít dobrého trenéra, ale pokud takovou možnost máte, skočte po příležitosti! Výcvikové hodiny na lonži na „hotovém“ koni (pozn. překl. vzdělaný kůň, který se pohybuje v rovnováze), dokáže zázraky s vaším sebevědomím.

Nevymlouvejte se, že nemáte ideální jezdecké schopnosti, to že „jen jezdíte ven, po lese“ nebo „nezávodíte“ nejsou dobré důvody pro nedostatečné jezdecké schopnosti. Kvalitní jezdectví zvedne vaše sebevědomí, sebevědomí vašeho koně a může vám zachránit život.

2. Sežeňte si dobrého trenéra, terapeuta, sportovního kouče, životního kouče nebo všechny ze zmíněných. Naučte se, jak najít svou myslí klidné centrum a naučte se cítit svého koně. Naučte se cítit pohyb svého koně a číst jeho výraz a vybudujte si nástroje pro své správné reakce, ježdění a vedení vašeho koně se sebevědomím.

3. Nevynechávejte tréninky. Pokud se stal incident, sežeňte pomoc i pro vašeho koně. Může být hluboce traumatizován pádem, i když nebyl zraněn. Najděte pomoc od někoho, kdo dokáže vrátit vašemu koni sebevědomí a dokáže i vám pomoci se sebevědomě vrátit do sedla. Vybudujte vašemu koni cval v dobré rovnováze. Vezměte si na to času, kolik je potřeba. Budete muset i upřímně zhodnotit, jak moc vhodný je pro vás váš kůň.

Léčbou strachu v sedle je upřímný přístup, příprava, dobrý sed a dobře vzdělaný kůň.

 




Komentáře

Přidat komentář