Články a videa o koních

KoněČesky.cz

Práce ze země

Lonžování

Když je kůň dobře připraven prací ze země, lonžování je dalším logickým krokem, který je důležitým pilířem Straightness trainingu.

Lonžování se skládá z různých cviků. Výsledkem procvičování a provádění těchto cvičení je dobře se pohybující kůň připravený k ježdění.

Přečtěte si o různých lonžovacích cvičeních a 14 znacích dobře se pohybujícího koně v textu níže.


Proč lonžovat?

Je důležité strávit hodně času lonžováním koně před usednutím na něj. Stejně tak jako surový diamant potřebuje obrousit, stejně tak mladý kůň potřebuje být „zpracován“ na lonži. Během tohoto období kůň buduje svou fyzičku, rozvíjí své svalstvo a nachází rovnováhu ve všech chodech. Ti, kdo investují čas do lonžování během prvních pár měsíců tréninku, budou odměňováni po celou dobu vzdělávání a trénování svého koně.


Centrum zájmu: LDP (originál: LFS)

Podstatou lonžování jsou první 3 klíče straightness trainingu:

  1. Laterální ohnutí (Lateral bending)

Kůň, který je na kruhu se musí korektně ohnout. V momentě, kdy kůň zvládne správné laterální ohnutí, kruh bude dokonale kulatý.

  1. Podšlapování (Stepping under)

Se správným ohnutím, půjde vnitřní kyčelní kloub dopředu, čímž docílíme toho, že vnitřní zadní noha bude podšlapovat pod těžiště koně.

  1. Dolů a dopředu (Forward down)

Když se kůň umí laterálně ohnout, zádové svaly jsou uvolněné. Toto přiměje koně snížit hlavu a krk následuje uvolněně dopředu a dolů.


Kůň je požádán o krok při korektním ohnutí na obě ruce, čímž mu pomáháme povolit a uvolnit zádové svalstvo. Stejně tak tím docílíme posunutí vnitřního boku koně vpřed, což vede k podšlapování vnitřní zadní nohou pod těžiště koně. Toto je nutno provádět v kroku, klusu i cvalu. Jakmile se kůň naučí pohybovat s těmito třemi elementy – LDP – na lonži, výrazně se posune na stupnici vzdělání.

Pokud je LDP korektní, kůň se pohybuje v rovnováze s korektní pozicí – dopředu a dolů – hlavy a krku. Díky tomuto je použití dalších otěží zbytečné.


Cvičení

Lonžujeme pomocí obnosku a lonže. Lonž je připnutá do prostředního kroužku na obnosku.

Na lonži začneme s již známými cviky ze země a pak je naučíme nějaké nové:

1.Dopředu dolů v klidném postoji

První cvičení ze země je přimět koně snížit hlavu dopředu a dolů. Každou lonžovací lekci začínáme tímto cvičením, i s pokročilým koněm. Tímto cvičením velmi snadno zjistíme, zda-li je kůň ztuhlý, či ohebný a pomůže to koni se uvolnit.

2.Stelling a ohýbání v klidném postoji

Druhým cvikem je stelling a ohýbání při klidném stání. Více je možné se dočíst v sekci Práce ze země.


3.LDP na ruce

Třetím cvičením je požádání koně o pohyb na kruhu při správném laterálním ohnutí, zároveň pozici hlavy a krku v dopředu a dolů a podšlapování vnitřní zadní končetiny pod vlastní těžiště. Při tomto cvičení žádáme koně o stelling pomocí obnosku ve stejnou chvíli jako o pozici dopředu a dolů. S pomocí velmi jemného klepnutí na kyčel/bok koně můžete aktivovat vnitřní zadní nohu k podšlápnutí pod sebe, ve chvíli, kdy je vnitřní zadní noha ve vzduchu.

4.LDP na větším kruhu

Poté, co se kůň naučil pomocí prvních tří cvičení: podšlapovat, kráčet v pozici dopředu a dolů a udržovat přitom korektní laterální ohnutí, může být naučen odejít na kruhu       dále od svého trenéra.


5.Další cvičení

Když je kůň schopen udržet LDP v kroku, může být požádán o to samé v klusu a cvalu. Jakmile je kůň schopen udržet LDP ve všech třech chodech, je možné po něm začít požadovat náročnější přechody jako ze zastavení do klusu a ze cvalu do kroku.



Během lonžování by se kůň měl naučit následující cviky:

  • Základní přechody jako krok-klus, klus-cval
  • Zrychlení, či zpomalení v daném chodu
  • Zastavit
  • Přechody jako stát-klus, cval-krok
  • Změnit směr na kruhu („S“ přes střed kruhu)

14 znaků dobře se pohybujícího koně

Konečným výsledkem správné práce na lonži je kůň dobře se pohybující a připravený na ježdění. Dobře se pohybující kůň vykazuje tyto znaky:

  1. Dokáže se ohnout na obě strany stejně dobře od hlavy až po ocas a poddává se lehce tlaku lonže.
  2. Má tendenci jít dopředu a dolů hlavou a krkem.
  3. Podšlapuje pod své těžiště a jeho váha spočívá na vnitřní zadní noze.
  4. Pohybuje se rovnovážně, zvládá horizontální rovnováhu.
  5. Je ohebný a uvolněný při pohybu.
  6. Pohybuje se stejně dobře na obě strany.
  7. Pohybuje se v kontrolované rychlosti.
  8. Pohybuje se plynule.
  9. Pohybuje se lehce.
  10. Pohybuje se v jasném rytmu a taktu. V kroku má kůň čistý čtyřdobý takt, v klusu dvoudobý a ve cvalu třídobý takt.
  11. Pohybuje se pravidelně: načasování a délka pohybu každého kroku je stejná.
  12. Má uvolněný ocas.
  13. Přátelsky pohybuje ušima – vnitřní ucho je otočené na lonžéra.
  14. Má spokojený a přátelský výraz v očích.

Lonžujte často se sedlem. Když kůň perfektně zvládá všechny lonžovací cviky, získá lepší kondici a svaly, dobře se pohybuje a ježdění může začít.




Komentáře

Přidat komentář