Články a videa o koních

KoněČesky.cz

Teorie

Kůň by se měl dívat trochu dovnitř, je to pravda?

Hodně často slýchávám instruktory jezdectví říkat, že kůň by se měl trochu dívat dovnitř. Tohle mě učili už když jsem jako 11letá jezdívala v oddíle. Většina jezdců (pokud chtějí, aby kůň lehce natočil hlavu do vnitřní strany) o to “požádá” pomocí vnitřní otěže. 

Takže nakolik je toto tvrzení pravdivé?

Odpovědí na otázku je “ano, je pravdivé” i “ne, není pravdivé” zároveň. Kůň, který je se pohybuje ve vertikální rovnováze, má dostatečnou horizontální rovnováhu A K TOMU JE schopen i laterálního ohnutí (laterální flexe) se skutečně lehce ohýbá směrem dovnitř (obrázek C). Ale není to jen pozice hlavy a krku, která lehce směřuje dovnitř, je kompletní laterální ohnutí od ocasu až po čumák. 

Při pohledu na obrázek A uvidíte znázorněného koně z pohledu seshora. Můžete si všimnout, že kůň je v oblasti pánve širší než v oblasti lopatek, následkem čehož je to, že když se pohybuje po rovné linii směrem dopředu, jeho zadní nohy dopadají “vedle” jeho předních, a to zapříčiňuje, že se kůň neshromažďuje. Jednoduše nepotřebuje zvednout přední nohy, protože není třeba, aby uvolnili prostor dopadajícím zadním nohám. (obrázek A)

Pokud chceme, aby se kůň na rovné linii více shromáždil, musí zadní noha došlapovat do stopy přední nohy. Toho dosáhneme pouze pokud se kůň dostane do laterálního ohnutí, čímž se pánev a lopatky dostanou v malém úhlu do kontaktu. Tímto způsobem máme jak vnější, tak i vnitřní nohy došlapující do stop příslušných předních nohou. (obrázek C)

Jakmile kůň dosáhne lehké laterální flexe celého těla, začne sám od sebe mírně koukat směrem dovnitř a jezdec má možnost si na vnitřní straně všimnout jeho oka. V této pozici se čumák koně nachází před hrudní kostí (sternum). Nic se ale nemá přehánět. Kůň ztratí rovnováhu, pokud se čumák dostane do polohy směřující více směrem dovnitř (což způsobuje jezdec, který se ho tam snaží dostat pomocí vnitřní otěže). V takové chvíli jde do vnitřní strany příliš mnoho váhy, protože se hlava dostává z osy těla. Více váhy na vnitřní straně má za následek ztrátu vertikální rovnováhy. Aby kůň ztrátu rovnováhy kompenzoval, zkrátí se v krku, nakloní hlavu na druhou stranu nebo využije další z velké škály kompenzačních mechanismů. (poslední obrázek).

Z tohoto všeho vyplývá, že kůň je na rovné linii shromážděný jen za předpokladu, že je schopný dosáhnout nepatrné laterální flexe. Při pohybu na kruhu musí být laterální ohnutí samozřejmě větší, neboť se nepohybuje po rovné linii. Nicméně i tak čumák koně pohybujícím se na kruhu nebude v pozici o moc dál než před jeho hrudní kostí.

Jaký kůň je tedy schopný se takto pohybovat? 

Rozhodně to nebude mlaďoch nebo kůň na začátku tréninku nebo v re-tréninku.

V jaké pozici by měl být čumák koně, který je mladý nebo v (re)tréninku?

Mladý kůň nejprve musí najít svoji vertikální rovnováhu, teprve poté si může dovolit protáhnout krk. Takový kůň ještě není schopen laterálního ohnutí. Díky vertikální rovnováze se kůň srovná v zádech, a protože lopatky jsou užší než pánev, znamená to, že pokud je páteř srovnaná, kůň nedošlapuje do stop. 

Pokud nakreslíme linku vedoucí ze středu pánve do středu lopatek (v místě páteře) a protáhneme ji až k hlavě (přes krk), vidíme, že čumák se bude nacházet před přední vnější nohou. (obr. B)

Co se stane, pokud koně požádáme, aby hlavu i čumák natočil více dovnitř? (poslední obrázek)

Vypadne z horizontální rovnováhy na vnitřní lopatce. Aby ztrátu rovnováhy vykompenzoval, bude se muset zkrátit v krku nebo začne hlavu naklánět směrem ven.

Jak tedy poznáme, že má čumák ve správné poloze?

Povolením otěží tak, aby se kůň dostal do polohy, ve které sám chce být. V takové (pro něj příjemné) poloze bude mít krk natažený optimálně a nebude muset nic kompenzovat. (foto)

Ve zkratce: pokud kůň nalezl svoji vertikální rovnováhu, ale není schopný laterálního ohnutí, bude čumák v pozici před přední vnější nohou. Pokud je čumák příliš směřující do vnitřní strany, prodloužení krku nebude optimální a tím pádem utrpí i délka kroku a nebude docházet ke správnému zapojování hřbetu.

Pokud však je kůň schopný laterálního ohnutí celého těla (tedy i v trupu, a nejen v krku), pak na linii, po které půjde, bude lehce natočený směrem dovnitř a čumák bude mít v pozici před hrudní kostí. Odpovědí na otázku je tedy rovnováha a laterální ohnutí, ke kterému nemůže být kůň přinucen, ale musí se k němu dostat sám.

Možná to všechno zní strašně komplikovaně, ale všichni mí studenti i klienti vám potvrdí, že se vyplatí to pochopit A HLAVNĚ, že se vyplatí to aplikovat. Občas malé rozdíly v tréninku a tělesné pozice koně mohou mít velký vliv na to, jak kůň funguje.

Tohle platí jak pro práci pod sedlem, tak při lonžování. Všichni mí žáci si zprvu “stěžují”, že je to všechno moc složité, ale ani ne po půl roce se dostanou do fáze, kdy s úspěchem kombinují teoretické znalosti a mají vynikající jezdecké výsledky – v této fázi si už na komplikovanost stěžují málokdy. Ale neděje se tak jen v našich hodinách, ale i u nich doma. Právě protože se snažíme poskytovat i ty nejzákladnější znalosti, a tak nejste závislí na instruktorovi, ale můžete úspěšně trénovat sami doma. 

Pokud se chcete dozvědět více o metodách trénování s citem a o biomechanice, která leží za koněm, který je v rovnováze, navštivte Equitopia Center a podívejte se na online video kurz. Tento kurz obsahuje všechny informace, které potřebujete, abyste věděli, jak změnit život vašeho koně, 




Další články ze série biomechanika:
2017-11-12: Rozvíjení hřbetu koně - biomechanika zapojení
2019-02-25: Narovnání: Proč? Část 1.: Pletenec hrudní končetiny
2018-03-20: Rozpoznání syndromu horní linie
2018-04-15: Biomechanika zapojení (2.část): Základní součásti sebenesení
2018-12-11: Co je smyslem "kulatého hřbetu"?
2019-01-17: Tahá zadní nohy? Co to znamená? (část první)
2019-01-22: Tahá zadní nohy? Co to znamená? (část druhá)
2019-01-29: Přirozená pozice při krmení
2019-02-11: Kissing spines - diagnóza nebo symptom? (část první)
2019-02-12: Živý důkaz!
2019-02-18: Kissing spines – diagnóza nebo symptom (část druhá)
2019-03-25: Je cval vhodný pro koně s kissing spines?
2019-04-02: Jak vypadá správné držení těla koně v pohybu?
2019-04-26: Narovnání: Proč? Část 2.: Kopyta
2019-05-12: První krok tréninku vašeho koně
2019-05-14: Narovnání: Proč? Část 3.: Zadní končetiny
2020-01-03: "Leg mover" vs. "Back mover"
2020-02-02: Tréninková spirála
2020-02-12: Příčina kulhání
2020-03-06: Trénink koně v rovnováze
2020-03-30: Kůň by se měl dívat trochu dovnitř, je to pravda?
2020-04-08: Milionový podvod v chovu koní: Extravagantní chody vs. zdraví
2020-04-15: Uměle vytvoření koně: Generace koní na kolenou
2020-05-31: Vliv špatného tréninku na vývoj horní linie koně
2020-06-15: Infografika: Pomocné otěže
2020-07-10: Proč je důležité udržet protažení krku?
2020-07-30: Proč by kůň měl mít "dlouhý krk" i ve shromáždění
2021-02-07: Pozice hlavy
2021-04-12: Rovnoběžnost diagonálního páru končetin
2021-06-24: Infografika: Pozice hlavy a krku
2021-11-16: Biomechanika ohnutí



Komentáře

Přidat komentář