Články a videa o koních

KoněČesky.cz

Teorie

Jak nás učebnice (neúmyslně) klamou ohledně šíjového vazu

(c) Jane Clothier, www.thehorsesback.com,
 

Šíjový vaz je jemná tkáňová struktura, o které se často diskutuje především v drezurním odvětví jezdeckého sportu. Paradoxně, pouze malá část jezdců či trenérů je schopna tento vaz přesně lokalizovat či nahmatat, jelikož se nachází poměrně hluboko pod povrchem kůže.

 Rovněž je překvapující, že většina z nás si představuje danou vazivovou strukturu úplně jinak, než jak ve skutečnosti vypadá uvnitř těla našeho koně.

 Nedávno jsem byla potěšena účastí na jedné z pitev s proslulou australskou lékařkou, Sharon May-Davis. Na tomto workshopu měla Sharon příležitost prokázat, že v anatomických knihách jsou některá fakta ohledně tohoto vazivového aparátu nepravdivá.

Kde se šíjový vaz nachází a co propojuje


Pro rychlé uvedení do problematiky – provazec šíjového vazu má podobu lana, které vede od kohoutku a upíná se na kaudální (zadní) část lebky. Deska šíjového vazu se skládá z menších vláknitých částí, které vybíhají z provazce a upínají se na jednotlivé krční obratle.

 Podle většiny anatomických učebnic se spojují se šesti krčními obratli (C2-C7). Sharon toto však popírá a zde je její odůvodnění:


Objasnění skutečného umístění šíjového vazu

 Sharon prováděla pitvu u 35 koní a zjistila:

  • Nebyly zaznamenány žádné případy, u kterých by jednotlivé části desky šíjového vazu byly propojeny s šestým či sedmým krčním obratlem (C6, C7).
  • U všech 35 koní bylo prokázáno, že propojení mezi provazcem a krční páteří bylo pouze prostřednictvím mezi druhým, třetím, čtvrtým a pátým krčním obratlem (C2-C5).
  • Z celkového počtu koní, bylo u devíti z nich propojení s pátým krčním obratlem umožněno pouze prostřednictvím velmi tenkých fibrózních vláken.
  • Skupina koní byla velmi různorodá, co se týče plemen i věku (od 2 do 28 let).

 Jak je tedy možné, že se kresby v anatomických knihách tolik liší od skutečnosti?

Předávané vědomosti mohou způsobovat problémy


Mnoho dnešních autorů odborných kreseb se odkazuje na dřívější ilustrace. Nepřesnost je uznána pouze tehdy, je-li ji možné vědecky prokázat. Byla to tedy dříve chyba nějakého dávného umělce, který se snažil vyobrazit koně z anatomického hlediska nebo kdysi v 17. století měli opravdu rozdílnou stavbu těla, která se postupem šlechtění změnila?

A z toho vyplývá otázka – která struktura se skutečně podílí na podpoře a nesení krku při pohybu? Přečtěte si více v článku Meet Spinalis, the Forgotten Muscle in Saddle Fitting (pozn. překladatele: zatím nepřeloženo).

Výsledky této studie jsou podrobně popsány v článku na adrese http://www.j-evs.com/article/S0737-0806(14)00263-9/abstract, který byl publikován prostřednictvím The Journal of Equine Veterinary Science. Jsou v něm podrobně rozebrány ilustrace z anatomických knih, popis dané studie a vysvětlení koňské biomechaniky s ohledem na získané výsledky.




Komentáře

Přidat komentář